Owner Post Them Follow+ Dash



The Talking Diary
__________ Y e a n n a

Greeting



Welcome to this lame blog :)
keep in touch and do give opinion or advice to me
Thankyou .
----------------------------------------------
do as you like , it's doesnt matter at all . cbox at Tell me section :)

Tell Me ;

⊰HOVER HERE!⊱
don't mess up my blog with your ads . just leave your footstep for me to trace you later okay ;)
whoever has my link in your linkies , do tell me . so that I'll put yours . *my previous code was missing :( *


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork

Big applause to
IlliShuhada and PikaChan
for the basecode and
layout arrangement :)
gorgeous images taken
from GW

Age.

Bismillahirrahmanirrahim

"Manusia , bila sedih senang je dia nak ingat Allah . nak cari Allah . nak mengadu kat Allah . time tu la baru terdetik hati kita nak buat solat sunat macam-macam . Tapi bila diberi nikmat , senang je kita ni alpha ."
Ya Allah :')

Nikmat Allah tu banyak , tidak tertakrif kalau bahasa 'addmath'nya . entah sedar atau tidak je kita sebenarnya sedang menggunakan nikmat Allah . aku tidaklah nak describekan nikmat tu satu per satu , ya bukan kali ni . aku bukanlah nak mengeluh , jauh sekali nak menidakkan takdir Allah . i'm always say that my life rn is so great :) ya, itu dialog yang aku selalu cakap kat umie . haha. Aku pun selalu nak cerita yang menarik je . haha . sebab , dulu aku dah berazam aku taknak bercakap perkara yang dukacita , aku takut aku jadi insan tak bersyukur . tapi , aku masih insan yang lemah . aku masih perlukan orang untuk bercerita . that's why , aku rindu para pendengar rintihan aku yang dah berselerak entah kat mana tu . haha .

" kau rasa apa sekali pun , kau cari la Allah . Allah tu maha penyayang , maha mengasihani . kalau kau mengadu kat dia , insyaallah Allah akan kurniakan insan untuk kau menggembirakan hati kau tu . "

Aku harap aku tak buta dengan nikmat Allah tu .
Kadang aku sendiri terpentingkan diri sendiri .
Terasa putus asa dengan fate hidup aku sendiri .
Aku memang nak kan yang lama .
Sebab aku dah tahu apa kesinambungan dan impak kalau aku buat sesuatu .
Tapi Allah ciptakan dunia ni untuk kita belajar .
Belajar erti bersyukur .
Belajar erti mednghargai .
Belajar erti tanggungjawab .
Belajar fahami isi hati orang lain .
Belajar terima hakikat bahawa kau tak boleh nak judge orang melalui zahir dia semata-mata .
Mungkin luarnya nampak dia lebihbaik dari kau tapi bila ditengok tingkah laku dia , kau rasakan kau lebih baik dari dia .
Sebab ,
Penampilan dia baik , kata-kata dia kasar , cakap melulu seolah tak berfikir dahulu sebelum menutur kata . dia tak seperti kau . yang penampilannya santai sahaja tapi selalu menuturkan hal-hal agama dan menegur orang .
Betul lah , zahirnya kalau dilihat mata kasar dan logik akal manusia , kau memang lebih baik :)
Tapi,
Dalam masa yang kau tak tahu tentang ibadah dia . mungkin kata-kata dia yang kau anggap bodoh tu , tak menyakitkan hati orang lain . kata-kata yang kau anggap kasar tu dapat mengubah persepsi orang lain menjadi lebih baik .
Kau tak tahu .
Mungkin kata-kata kau yang baik-baik dan selalu menegur orang tu selalu membuka aib orang lain , selalu melukakan hati orang lain , selalu membuatkan orang lain marah .
Kau tak tahu .
Hubungan dengan Allah , senang je nak jaga . Taubat :)
Hubungan dengan manusia , kau kena dapatkan maaf dan redha dia .
Manusia punya hati dan perasaan . ya , kau tahu , kau ingat .
Tapi manusia juga ada perasaan dendam yang kau selalu lupa .
Bila kau dapat luka yang dalam sampai kena jahit oleh doktor berbelas jahitan ,
Kau tunggu 10tahun sekalipun, parut tu takkan hilang .
Kalau hilang kesannya kat anggota kita tu pun, kesannya kat hati kita masih sukar untuk lenyapkan .
Tolonglah
Jangan sampai nanti kat padang mahsyar kau terhegeh-hegeh nak cari dia mintak maaf .
Tolonglah jangan nak menyusahkan diri kau .
Kalau kau pergi pavilion pun kau boleh sesat , kau fikir kat padang mahsyar tu macamana ?

Entah .

Aku mintakmaaf untuk segala dosa , kesilapan dan kekhilafan aku . kalau memang ada yang terasa hati dengan aku , tolongla pesan kat aku suruh cari kau kat dunia ni . sebab, aku tak mampu nak cari kau nanti . insyaallah , aku akan cari masa untuk jumpa kau :)